• Jeu de Boules of petanque (Frans: pétanque) is een balsport die in Nederland ook vaak wordt genoemd. Petanque is echter een vorm van jeu de boules, waar de laatste term alle spellen omvat die met metalen ballen worden gespeeld.
    Bij petanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de butt) te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de butt is tussen de 6 tot 10 meter. Het spel kan op iedere ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt het gespeeld op het zand of (grof) grind.

Bij de butt denken spelers van SVM2 niet meteen aan een klein houten balletje. Zij denken maar aan 1 ding en dat is afwerken en punten pakken. Zo ook op de zaterdag van 4 juni toen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Woudenberg – niet op zand of grind maar op kunstgras - een extra training werd afgewerkt om zowel het team als de invallers bij SVM1 op scherp te zetten.

Cruciaal in de training van het team is de rondo – verrassend genoeg in een vierkantje – en het onderdeel ‘lastige ballen’. Bij dat onderdeel concentreren spelers zich onder lastige omstandigheden (strak in, hoog, op de borst) op het afwerken van de butt.
    Dat trainingsonderdeel bleek cruciaal in de wedstrijd van zowel SVM1 als SVM2.

Woudenberg had het nakijken na slim combineren op het middenveld waarvan Niels B. – geen familie van Mohammed B. – profiteerde met een typische lastige ballen afronding.
    Ruim 2 uur later liet Sam B. – geen familie van Niels B. of Mohammed B. – ook SVM 1 profiteren van zijn training in SVM2 :).

De middag werd afgerond met de verkiezing van de speler van het jaar. Van de 3 Nielsen in het team viel uiteindelijk de keuze op Niels B. Die werkte het nummer Leef van Hazes Jr. af en vertrok met medaille, Jeu de boules ballen en een butt naar Hollandsche Rading.