• Een kantelpunt is een kritieke drempel waarbij een relatief kleine verstoring de toestand van belangrijke onderdelen van een systeem ingrijpend kunnen veranderen.
    In plaats van kantelpunt wordt ook wel gesproken over kantelmoment, bifurcatiepunt of omslagpunt. Kantelpunten werden bijzonder actueel in het licht van de recente opwarming van de aarde. Wetenschappers waarschuwen voor abrupte en onomkeerbare veranderingen in het klimaat van de aarde.

Sportpark Loosdrecht aan ’t Jagerspaadje bleek zaterdag 6 november dringend toe aan een abrupte en onomkeerbare verandering van het lokale klimaat. De gure november wind teisterde niet alleen het hoofdveld en de spelersselectie. Ook in de dug-out van de uitploeg moesten coach en de volledige roedel reserves de lepeltje-lepeltje houding innemen om nog enigszins op temperatuur te blijven.

Victoria ging vol los vanaf de aftrap en pakte ruimschoots de overwinning in de eerste helft. Zelfs de uiterste inspanningen van gelegenheidssluitpost Elja en grensrechter Thijs waren tevergeefs om de thuisploeg het scoren te beletten.

Het kantelpunt in de wedstrijd tegen Victoria kwam in de rust toen iemand het knopje van de veldverlichting vond. Dat resulteerde niet in de lokale opwarming van de aarde onder het sportpark: tot grote teleurstelling van het uitvak gebruikt Victoria geen gloeilampen maar LED verlichting dat bijna 90% van zijn energie om in licht in plaats van warmte.

Het verlichte veld zorgde echter wel voor een verlichte geest en het kantelpunt in de wedstrijdbenadering van SVM. Jesse ontketende zijn ingetapete enkel, beide Brammen vergaten acuut dat ze al een wedstrijd in de benen hadden en ook de wissel van de onderkoelde grensrechter bleek beslissend voor de klimaatverandering in de wedstrijd.

De ploeg uit Maartensdijk liet de volledige reservebank onbenut en ging voor de
    winst in de tweede helft. Dirk opende de score voor SVM uit een bekeken vrije trap waarna Niels en Lucas (2x) de wedstrijd kantelden met een recordscore van 4 doelpunten in 1 wedstrijd. Victoria incasseerde gelaten de recordscore aan tegendoelpunten en liet scheidsrechter Berkhout de wedstrijd eerder beëindigen om erger te voorkomen.