• De menopauze is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam geen oestrogenen & progestagenen meer, waardoor het voorplantingssysteem zijn functie verliest. De periode rondom de menopauze wordt ook wel de overgang genoemd. Tijdens de overgang verandert de hormonale balans van het lichaam waardoor symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen kunnen optreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens zeer warm worden, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst en concentratiegebrek.

SVM 3 was afgelopen zaterdag - in de uitwedstrijd tegen Odysseus - de trekpleister voor artsen in opleiding van het nabijgelegen Universitair Medisch Centrum. Die hadden nog niet eerder ontdekt dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen stevige overgangsklachten kunnen hebben.

Dat de menopauze kan leiden tot depressie, angst en concentratiegebrek bleek al vroeg in de wedstrijd. De hormonale balans van het team bleek zodanig verstoord dat menige speler een forse opvlieger te verwerken kreeg. Enkelen kregen een acute depressie (“als ik dit had geweten was ik nooit op komen dagen”), anderen kregen angst (“ik durfde vanochtend mijn tenue niet in mijn tas te stoppen”) maar de meesten kregen te maken met concentratie-gebrek dat zich uitte in een hyperfocus op de formidabel fluitende, en dit keer nuchtere, scheidsrechter Bots.

Die constateerde al vroeg in de wedstrijd de overgangsklachten van SVM maar ook de hypochondrie van de tegenstander en wijzigde de wedstrijd status van ‘heren’ naar ‘ouwe wijven’. SVM kon in de eerste helft de schade van de opvliegers beperkt houden en bereikte met succes haar doelstelling voor de eerste helft (max. 1 tegendoelpunt). In de tweede helft bleek het vertrek van de controlerende rechtsback een forse aderlating waardoor de ploeg in de 2e helft maar liefst 3 tegentreffers moest incasseren.

Met de eerste nederlaag in de competitie en een ervaring rijker vertrok SVM gedisciplineerd naar de Dierenriem. Daar werden de andere teams bijgepraat hoe je om gaat met teleurstellingen.