• De aardappel werd in de negentiende eeuw het belangrijkste ingrediënt in de Hollandse keuken. Aan het einde van deze eeuw verdrong het tarwe als belangrijkste voedselbron. De aardappel werd voor armen door misoogsten en oplopende graanprijzen steeds meer een alternatief voor brood, knollen, pap en pannenkoeken. Vincent van Gogh schilderde zijn aardappeleters in april 1885 te Nuenen. Brood, knollen, pap en pannenkoeken was ook het centrale thema van de wedstrijd tegen SV Houten die op 10 oktober werd gespeeld.

Drie spelers moesten verstek laten gaan. Tom was verhinderd door laswerkzaamheden op het dak van een plaatselijk ziekenhuis waar hij tussen de middag een broodje at en werd aangemoedigd door de zwoele zusters zonder mondkapje. De door corona gevelde Gijs haakte af en at pannenkoeken met een groepje lotgenoten en melaatsen op een afgelegen plek in Friesland. Robin bleek nog niet fit maar kon na een bord pap wel vlaggen en bewees dat buitenspel ook zonder VAR prima vast te stellen is.

Na het broodje, de pannenkoeken en de pap konden de wel fitte spelers op zoek naar de knollen op veld 3 van SV Houten. Door de weeks wordt veld 3 gebruikt voor het telen van aardappels en de wedstrijd begon 10 minuten later om eerst de laatste oogst aan Frieslanders binnen te halen. Scheidsrechter Krienen, een liefhebber, bekende zijn voorkeur voor deze aardappel bij de aftrap: “Voor stamppot kies ik vaak de Frieslander, omdat hij mooi kruim heeft maar niet erg snel stuk kookt. Ook frieten maak ik van deze lekkere pieper.”

De eerste helft moest SVM nog even wennen aan het knollenveld en aan de monoloog die de coach hield met zijn reservebank die noch een bank noch reserves bevatte.
    Dat mocht de pret niet drukken van keeper Coen die naast showduiken ook genadeloze reddingen liet zien en werd bijgestaan door een solide achterhoede.
    De 1-0 achterstand werd kort voor rust omgebogen door Sam die eerst zijn conversatie met de scheidrechter afrondde en vervolgens koel de gelijkmaker binnen schoot. In de rust werd dat doelpunt gevierd met een heerlijke salade van Roseval en Eigenheimer aardappels.

De tweede helft werd ontsierd door een blessure van Martijn die kort daarvoor nog een TikTok maakte met de scheidsrechter (zie foto). Elio scoorde vervolgens vanuit een vrije trap en belde meteen met de coach van het 2e om de transfer, naar het team waar hij wél kan scoren, rond te maken. Uiteindelijk nam SV Houten de winst, de Frieslanders, Rosevals en Eigenheimers mee naar huis.

SVM profiteerde echter opnieuw van een gelukzalige ervaring en zette dat voort in de kleedkamers van SV Houten die na afloop vlekkeloos werden opgeleverd.